Tredje søndag i advent og hverdagsidyll

Tredje søndag i advent. Herlige tidlige søndagsmorgen med oss alle i pysjen, fortstatt mørkt ute,  julebarne-tv, stearinlys og fyr på peisen…Emilys andre advent, snart hennes andre jul! Ifjor på denne tiden var vi på SSE, hjemme først den 15. Noe «Juleminneboka» med sidene «minner fra julen 2010» bærer preg av. Noen blanke sider, men masse kort og hilsener løst liggende som bare venter til å bli limt fast. Minner. Enda en jul hvor vi kan skape minner for vårt Lillegull 🙂 Vårt Lillegull som har blitt så mye sterkere i det siste, som tar henda opp til flaska hver gang hun får den, som ligger på en «helt annen måte» i senga,

Emily har hatt en veldig god adventstid sålangt. Hun har ikke vært med på julebakst ennå, men det skal hun nok hvertfall til neste helg 🙂 Vi gjorde unna fem slag sist lørdag, hos Mimmi, da vi alle jentene og Mia var samlet der. Emily var da på sin andre helgeavlastning. Det var en sååå utrolig koselig og fin lørdag, hvor alle var venner og de store så flinke til å hjelpe til med de små. At Emily også fikk være med i nissetoget i byen sist torsdag kveld, var veldig kos. Storesøster Nikita som sminket begge småjentene så fint så de ble rene nissejentene. Hørt på julemusikk. Hun er med på advenstund i barnehagen, hun koser seg stort sett på disse samlingene samt sangstundene om morgenen, så sant hun ikke er trøtt og vil sove. Og til tirsdag, skal hun «gå» lucia i barnehagen 🙂 Mor gleder seg til å se sine håpefulle!

Pakket inn de julegavene som er kjøpt inn i går kveld, og begynte å skrive julekort. Veldig godt å ikke stresse med alt man skulle gjort…Forsøker hvertfall det. Det er ikke det at jeg  ha gjort så mye. Men jeg elsker å gjøre mye! Rydde, vaske, organisere, pynte til jul…Jeg er så «altfor» glad i alt sånt, og det er uvant å ikke å ha tid til å gjøre alt sånt. Men så tar man en puste-og tenkepause iblandt, og kommer fort til det at alt rundt ikke er så viktig. At jeg ikke skal bli «lei meg» for alt jeg har lyst til som jeg ikke får gjort, men heller bli glad for de tingene jeg faktisk får gjort 🙂

Så disse ettermiddagsavlastningene har vært gull verdt. De siste gangene har vi brukt da til oppussing gang og rydding.  Bare det å legge bort rene klær til skapene…Den evige klesvasken…Så har vi et loft og en kjeller som virkelig det trenges et skippertak i. Men døgnet har ikke nok timer…Noen tenker kanskje at «ja, vi vet at man ikke får gjort så mye når man har en liten baby i huset f.eks.» Vel når de store har vært babyer, da har de sovet mye, man har tross alt fått gjort noe mens de har sovet! Og om de ikke har sovet så mye, så har man fått gjort mye likevel. Igår var Emily også på avlastning noen timer på dagen, så vi fikk den «nymalte garderoben» på plass igjen. Fikk tømt finstua – for jakker og kåper- som har vært garderobe siste uke.

Vel nå er jo ikke Emily baby, selv om hun på en måte er en «stor baby». Men hun er jo 100% pleietrengende til alt. Og hun er 20 måneder snart. Babytiden med friske barn er  bare noen måneder, før de begynner å klare og gjøre mye selv. Man må være tilstede 100% for Emily hele tiden. Men det er klart at hun også kan ta en halv time iblandt på matta, rundt med oss i stolen, kosestund i senga eller en treningsøkt i ståstativet..Men så er det medisiner, vann i knappen, mat til faste tider, trening, variasjon i stillinger, og sist men ikke minst KOS. Og man vil jo egentlig ikke annet enn å sitte å kose heller….Som en mor til et friskt barn sa en gang: «Det er ikke det å ha et barn som tar tid. Det er alt det annet som følger med som tar tid. Hadde man ikke hatt noen «husplikter» kunne man jo dulle og stelle og leke med barnet hele dagen». Så sant, så sant…Har den siste tiden bare satt meg «et mål» for dagen, for så heller å bli positivt overrasket hvis man rekker over mere.

Så huset bæres preg av at det siste halvannet året har vært annerledes og tøft. Det har «grodd litt igjen» for å si det sånn, sett fra en vaskefreak som hadde støv på hjernen. Fikk høre det av nær familie i «gamle dager», at jeg lignet på ei av mine kjære tanter.  Hun hadde det alltid perfekt i sitt hjem. Ryddet og ordnet konstant. Ikke en ting kunne stå fremme. Da jeg var liten og bodde hjemme, spurte Pappa alltid meg om det var noe han ikke fant. Det var som regel da jeg som hadde lagt det et annet sted… Jeg var nok ikke så pertentelig som min tante, men ganske langt på vei. Så gikk det over til «ryddefreak», da jeg innså at jeg ikke klarte å holde «racet» oppe lenger. Men nå har vel den slappet taket og…Men vi får tatt litt etterhvert. Og pappa har jo vært sååå flink til å pusse opp gangen de siste ukene, tross en veldig vond skulder. Det blir sååå fint! Etter en vannlekkasje i taket i gangen(fra badet oppe) for et år siden mens vi var på sykehuset, kom vi endelig igang med å gjennomføre oppussingen. Helt ferdig blir vi ikke til jul, men det går bra! Det blir jo jul uansett! Det er jo det som er så fint!

Mens jeg har skrevet dette blogg-innlegget, så har jeg flydd frem og tilbake til Emily som forsøker å ta en liten morgenlur. Mistet smokken hele tiden, og da kan frøkna bli riktig så sinna! Så hvis noen får inntrykk av at det bare er morgenidyll her så er det FEIL altså…Noen hasteturer til do med lillestoresøster, litt trass og gråt hvis vi ikke velger akkurat riktig asjett..eller som her forrige kvelden hvor endelig Victoria synes det var ok å se på Jul i Blåfjell. Hun syntes nemlig det er litt skummelt…Det var ren familieidyll med de to minste små et par minutter da, på fanget til hver av oss i samme sofa, inntil Emily hadde den sprutoppkasten…Litt for mye tykk grøt fra mor, etterfulgt av flaska som hun ikke var så klar for selv om «klokka viste det». Da får jo mor som fortjent, når hun ikke følger Emily`s signaler, oppkast på meg, puter, gulv, hele Emily som var stelt og ren for kvelden i pysjen…Ei utrøstelig Lillegull stakkar som gråt alt hun kunne, inntil hun var helt naken og ren igjen på matta på gulvet, foran peisen. Da ble hun fornøyd igjen. Det ble ikke noe mere mat i munnen den kvelden…

Eller når Victoria blir furten, kan hun gå opp på rommet sitt, blir veldig stille fra henne og når vi sjekker har hun gjerne gjort noen rampestreker. Hva med å tømme den nye dyre øyekremen til Mor? Tømme kommoden for klær? Spraye halve flaska med vindex vindusspray på garderobeskapet sitt, på de nye julekjolene til henne og lillesøster…Finne en potetgull pose som Mor har glemt å gjemme…Hylskrik bare vi nevner å gre håret…Tømmer begge skapene med «tupperware» på kjøkkenet utover HELE KJØKKENGULVET for så å lage de lekreste retter til oss… For så å dra andre leker og dukker utover alle stuene…Ikke bestandig man leker så lenge med en ting. Vil ikke ha på seg de klær vi har lagt frem, eller mer rett: vil ikke ha på klær i det hele tatt…Men dette er kanskje hverdagsidyll? Vet ikke om jeg ville brukt ordet idyll forresten…Men iblandt når man kan bli ganske så frustrert over barn som ikke hører, så tenker jeg «kunne så ønske at Emily også ville gjort slike ting»-at hun vil ha sin egen vilje og teste ut ting…Så forsøker man å ikke henge seg opp i slike ting, tenke at det er positivt at man har friske barn. Som har sterk egenvilje og egne meninger, som kommer seg frem her i livet…Nå skal det understrekes at Emily også har egne meninger da! Bare på en litt annen måte. Hun gir klart uttrykk hvis det er noe hun ikke vil. Hvis hun ikke er klar for flaska, smokken, sove, grøten, ligge på matta eller stå i ståstativet. Da sier hun ifra ja! På sin måte. Med utilfredshet med sutring, hylgråt eller totalt uinterressert i f.eks. skjea som kommer nær munnen.

Og nå sier frøkna ifra igjen-tror litt mer infatrini på flaske kan gjøre susen. Forhåpentligvis 🙂 Victoria synger og prater 🙂 Snart på tide å skru av «disney-junior»-skifte og starte dagen. Tredje søndag i advent. Dagens mål er å ta ting ut av juleesken, gjøre finstua klar for jul 🙂 Det blir gøy! En god tredje søndag i advent til alle Emily`s følgere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s