Klagefrist

20140308_093151 by LILLEGULL2010
20140308_093151, a photo by LILLEGULL2010 on Flickr.

Emily har 8 permer. Emily er snart 4 år. Det betyr to permer pr. år. Permer fulle av papirer. Epikriser. Sykehusopphold. Innkallelser. Søknader. Vedtak. Avslag. Klagebrev. Klagefrister.

Det er heldigvis flest vedtak. Ikke mange avslag. Mesteparten av klagesakene har blitt til vedtak etter klagebrev. Det gjelder å stå på, å ikke gi seg. Det krever mye tid, planlegging, organisering, energi – og sist men ikke minst: bruke de rette ordene. Med Emily i fokus, og med tanke på det beste for Emily så er det ikke så vanskelig ❤

Så slår det meg. Hør på dette: En klagesak vi har inne. Vi fikk 14 dager på oss til å komme med evt. innsigelser til vedtaket. MEN nav, de har 14 UKER på seg til å behandle klagen!!! 14 dager skal være nok tid for Emily. For vi har jo nok av tid til alt papirarbeidet som følger med det å ha et barn med spesielle behov. VI skal klare det på kort tid! Og det attpåtil flere ganger på samme sak! Emily kan ikke ta kampene selv. Vi må ta de for henne. Og om vi ikke overholder klagefristen, så utgår hele saken. Da må vi søke på nytt! Man har ikke akkurat noen «sikkerhet» den andre veien, om de ikke overholder tidsfristen…

«Jeg forstår det kan virke litt frustrerende, men du skjønner vi har så mange klagesaker hos nav klageinstans» sa damen da jeg ringte i håp om at de kunne «flytte oss litt lengre frem i papirhaugen». Men når de først hadde kommet til klageinstansen, så var det helt umulig å gjøre noe annet enn å følge køen i papirbunken.

For det er jo det det er – en papirhaug. Det tar jo ikke 14 uker å behandle en klage. Det tar jo ikke 14 timer en gang! Men fordi de har 1400 klager og er 1400 timer på etterskudd eller noe sånt….Fordi vi ikke snakker om et firma her. Med ansatte som elsker jobben sin og jobber litt overtid for å komme ajour en gang i blant. Det fungerer ikke akkurat sånn for et offentlig organ, hvor interne kurs, møter, opplæring, veiledning av kolleger, ledelse, arkivering, post og telefonsamtaler (som ikke har med brukerne å gjøre) tar opp nesten en firedel av arbeidstiden til de ansatte i NAV. (Ref. artikkel i Aftenposten januar dette år)

Papirhaugen. Jeg ser den for meg. Der brevet fra Emily blir liggende. Helt urørt. Helt uåpnet i 13 uker og 2 dager. Så et par timers behandlingstid. Vedtaket skrives. Stemples med B-post. Etter hvert fysisk SENDT med posten. 6 dager senere etter at det er levert på postkontoret, ligger det i Emily`s postkasse.

14 dager klagefrist.

14 uker behandlingstid.

One thought on “Klagefrist

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s