Mimmi`s 80 års dag

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 007sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 016sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 009

Sist fredag fylte min kjæreste mamma og jentenes kjæreste mimmi 80 år 🙂 Og det ble tradisjonen tro i Holt familien feiret samme dag 🙂 Vi ble 71 totalt, en herlig samling av mammas nærmeste venner og familie, inkl. alle hun er tante til. Vi hadde bedt ytterligere 22, men det kan jo ikke passe for alle. Det er dessverre slik at jo eldre man blir, jo sjeldnere blir treffene med f.eks. søskenbarn og man treffes oftere i begravelser til sine tanter og onkler…

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 015 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 011

Den siste uken med forberedelser og innspurten til mamma`s feiring, kretset nettopp mine tanker en del rundt det med begravelser. Familie. Foreldre. At det aldeles ikke er noen selvfølge at man fremdeles har begge sine foreldre i live. Flere av mine venninner har mistet en av sine foreldre, flere kjente har mistet begge. Kjenner takknemlighet for at vi fremdeles har begge våres både Lorns og jeg, og som jeg frykter den dagen alt blir annerledes!

Min mamma. Ikke bare min mamma men også min venninne. Min venninne med 80 års livserfaring. Slik startet jeg min tale til min kjære mamma. På fredag følte jeg at jeg endelig hadde blitt voksen. I en alder av 42 år…Min første tale noensinne til min mor. Hvorfor skulle det ta så lang tid? Hvorfor har jeg ikke gjort det før? Jo av den enkle grunn at jeg aldri har likt å åpne munnen min i forsamlinger. Men så blir man litt eldre, man har vært gjennom to konfirmasjoner med egne barn (og enda flere med tantebarn opp gjennom) og man blir litt herdet for slikt etter hvert også. Enkelte ting bare må man!

Noen ting forandrer seg aldri...

Noen ting forandrer seg aldri…

Så husket jeg tilbake til ei av mine nærmeste tanter som døde for en del år siden nå. Husker så godt hennes eneste datter holdt en gripende avskjedstale til sin mor, i minnestunden. Og det slo meg at jeg jammen måtte få holdt en tale til min egen mor lenge før hun døde. Min kusine hadde sikkert holdt tale til sin egen mor flere ganger. Det hadde ikke jeg.

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 001 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 009 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 010 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 011 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 014 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 015 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 013Begravelser. Til begravelser dukker folk opp. De næreste som vil følge den døde til sin siste hvile. Som regel følger man fordi det er naturlig, fordi man ønsker, for å vise respekt for den døde og dens familie, for å vise omsorg for den etterlatte. Kanskje man iblant til og med følger av «ren plikt» fordi man bør, fordi man enten er «godt nok bekjent» eller «nær nok familie» som tilsier at man bør følge. Uansett årsak, så er det en blanding av hjertet, lyst og samvittigheten. Man søker om fri fra jobb, og man reiser om det så er i nabolaget eller langt unna. Midt på dagen.

Det siste slo meg igjen under forberedelsene til mammas store dag.

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 060 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 055 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 070 sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 037

For det var ikke like enkelt for alle gjestene å komme fra til kl. 17 på en fredag ettermiddag. Men om det hadde vært en begravelse, da hadde man ikke fundert på klokkelsettet en gang.  Klokkeslettet hadde faktisk vært ganske så praktisk, da de fleste begravelser er midt på dagen….Det slo meg hvor viktig det er å leve her og nå og at man prioriterer det 80 års laget. Eller 50 års feiringen. Eller barnebursdagen. Tenk så godt for jubilanten, liten eller stor, å kjenne at andre virkelig bryr seg og ønsker å være tilstede.

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 069

At man dukker opp i det selskapet. Et 80 års lag er faktisk viktigere enn en begravelse vil jeg påstå. En feiring av livet mens hovedpersonen lever er mere viktig enn «feiringen av livet til den døde…»

Så slo det meg igjen, hvor  mange er det ikke som taler under minnestunder? Hvertfall mange i min familie…Langt færre i 80 års feiringen. Hvor viktig er det ikke å få sagt de gode ord mens man lever til hverandre…Når det er sagt så trenger man jo ikke reise seg opp for å holde tale som alle hører, man kan så klart si det direkte til den det gjelder. Men hvor flinke er vi til det?!

sovende lillegull

sovende lillegull

Emily holdt ut til langt på natt, vel sovende i vogna fra 22 tiden til de siste par timer under opprydning til hun ble bært i seng her hjemme i 02 tiden. Snilleste kusine Mari tok ansvar for Lillegull under selskapet, som gjorde at vi kunne få pratet med alle gjestene samt holdt feiringen gående sammen med 7 brødre til med familier.

Par dager før spøkte det litt for Emily, hun var så tett, så tett. Ille på natten. Men hun kom seg nærmere helgen 🙂 Så hun var i ganske så bra form, tross litt småsutrete på kvelden fordi hun var trøtt 🙂

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 088

Vi hadde leid lokale, nydelig bord ble pyntet i lys rosa, grønt og hvitt. Alltid gøy å dekorere og få brukt fingrene litt blandt blomster igjen 🙂 Beste kalvestek-middag jeg har hatt. Fantastisk flink kokk. Flinke «barn og barnebarn» som serverte. Morsomme taler. Jubileumshymne til mamma med asosisjoner til Royall Albert Hall. Ballonger som smalt og virret rundt 🙂 Sanger.Kjære salmer som mamma liker under kaffen. Flotte og fantasifulle gaver. Nydelige kaker. De beste barndomsminner rullerende på storskjermer hele kvelden-og onkel toppet det hele  overraskende med stjerneskudd til alle barna og  sist men ikke minst:

TIDENES FYRVERKI FOR DEN SPREKESTE 80 ÅRINGEN!

Og tante Mette og jeg vurderer å starte party-fixing business he he 🙂 Takk for veldig godt samarbeide kjære svigerinne! Og tusen takk også til alle i nærfamilien som utførte en kjempejobb både i forkant og på selve dagen 🙂

sykkeltur, tilbygg, mimmi 80 år etc. aug.sep14 008

GRATULERER IGJEN VERDENS BESTE MAMMA OG MIMMI!!! VI SETTER UTROLIG PRIS PÅ DEG OG HÅPER VI FÅR MANGE MANGE FINE FRISKE ÅR TIL SAMMEN ❤ ❤ ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s